LT1 5.7 Opti Spark distributor system; 1994 fleetwood engine problems

  #1  
Old 04-19-2009, 05:28 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 12
Default LT1 5.7 Opti Spark distributor system; 1994 fleetwood engine problems

hi i just bought a 94 fleetwood it was running good until i got it home then the engine started sputtering and idleing really rough i took all the plugs out and checked the gap on them and it still runs rough. sounds like its not running on all cylinders and before i start spending money on useless things i was hoping maybe someone could shine some light on me.



========
mod edit
title
 

Last edited by Stealth; 04-27-2009 at 10:28 PM.
  #2  
Old 04-19-2009, 05:38 PM
rickyd's Avatar
Tech Certified Members
Join Date: Jul 2007
Location: pennsylvania
Posts: 1,319
Default

did it rain today in your neck of the woods? is the car also missing going down the road?.... how many miles on this fleetwood? is there any lights on, on the dash? is there any codes?.... was there any one plug that looked fould, wet, or different from the others? try and give a little more info..............
rickyd
 
  #3  
Old 04-19-2009, 07:03 PM
Katzmans Caddy's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2006
Location: Toronto, CANADA
Posts: 1,461
Default

The achilles heal of the LT1 5.7 is the Opti Spark distributor system embedded behind the timing set and water pump at the front of the engine. Prone to heat and moisture especially if water pump fails. Nick named Opti-puke. Without more info that's where I'd zero in on, every LT1 fails there at some point.
 
  #4  
Old 04-20-2009, 08:37 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 12
Default

yeah the first plug on the driver side i think its number 2 isn't getting any spark to it so i hope its just the wire. if not how do i go about changing the distributor cap and rotor cause from the looks of it, it dont look like fun i plan on doing most of the things myself to cut down on cost. and i thought my honda was a pain to work on. and there are no engine lights on or anything
 

Last edited by RevHigh06; 04-20-2009 at 08:39 AM. Reason: adding info
  #5  
Old 04-20-2009, 10:46 AM
Katzmans Caddy's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2006
Location: Toronto, CANADA
Posts: 1,461
Default

The following link has a pretty good how to do it, complete with good colour photos. It uses a Chevrolet Caprice but it is the same set up as the Fleetwood so don't worry about that.

http://www.carcraft.com/howto/ccrp_0..._up/index.html
 
  #6  
Old 04-20-2009, 01:25 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 12
Default

If its just that one plug thats not getting fire could it still be something wrong with the distributor cap and rotor i am just tring to go about this the cheapest way I am a marine and my money tree isnt growing fast enough.
 
  #7  
Old 04-20-2009, 01:37 PM
Katzmans Caddy's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2006
Location: Toronto, CANADA
Posts: 1,461
Default

Start small, so change the plug and wires first. I'd go with a new fuel and air filter too, not that expensive or difficult to change. You've got the info if you need to go for the Opti Spark
 
  #8  
Old 04-20-2009, 01:58 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 12
Default

thanks for all the info.
 
  #9  
Old 04-20-2009, 07:22 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 12
Default

well i bought new plug wires and I know it has spark cause it shocked the hell out of me i hook everything up and it still runs like its missing so i take the spark plug out, this time its not wet but it has alot of carbon on it. the car has 135,000 miles on it, none of the lights are on if i take to autozone will it still show codes even if the check engine light isnt on. the car dont smoke at all but there is alot of water coming out the tail pipe with a strong gas smell.
 

Last edited by RevHigh06; 04-20-2009 at 07:26 PM.
  #10  
Old 04-20-2009, 11:05 PM
Katzmans Caddy's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2006
Location: Toronto, CANADA
Posts: 1,461
Default

I think I would suggest changing the plugs. You can read the codes yourself from the on board computer and save any charge the Autozone makes. Have a look at this link. The author has a Fleetwood just like you and he knows a lot about them. His web site is fully loaded with information you need, even the description of any codes you will find.

http://myweb.accessus.net/~090/cadidiag.html#95fltwd
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: LT1 5.7 Opti Spark distributor system; 1994 fleetwood engine problems


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.